Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "vigilare", które oznacza czuwanie, stanie na straży oraz bycie gotowym. <b>Wigilią nazywany jest także uroczysty posiłek</b>, do którego tego dnia siada się o zmroku w gronie najbliższych. <div><h2>Wigilia Bożego Narodzenia - historia</h2></div><div><b>Wigilia</b> jako odświętny dzień poprzedzający <b><a href="https://wydarzenia.interia.pl/tematy-boze-narodzenie,gsbi,1469">Boże Narodzenie</a></b> została wprowadzona do tradycji Kościoła w VI wieku. Jednak już w pogańskich wierzeniach data Wigilii miała znaczenie magiczne, ponieważ była to najdłuższa noc w roku. Chrześcijaństwo nadało jej szczególną rangę, stąd zaczęto wierzyć, że w wigilijny wieczór mogą wydarzyć się cuda, np. zwierzęta przemówią ludzkim głosem. </div><div><br /></div><div>W Polsce tradycją wigilijną stało się <b>wspólne spożywanie uroczystej wieczerzy</b>. Pod koniec XVIII wieku pojawił się <b>zwyczaj łamania się opłatkiem</b> przy stole. Obowiązywała również zasada wieszania u sufitu gałęzi iglaków, zaś w XIX wieku upowszechniła się <b>tradycja ubierania choinek</b>. Domy miały być także przystrojone jemiołą. Tradycyjnie w Wigilię obowiązywał również post. </div><div><h2>Wigilia Bożego Narodzenia w Polsce</h2></div><div>Uniwersalne <b>zasady świętowania Wigilii</b> dotyczą sposobu nakrywania do stołu, tradycyjnych dań oraz zachowania domowników. Wigilijny stół przykrywa się białym obrusem, pod którym zostaje umieszczone <b>siano</b> – symbol szopy, w której narodził się Jezus. Ponadto w każdym polskim domu przygotowuje się <b>dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego gościa</b>. Przed kolacją domownicy wspólnie się modlą oraz łamią się opłatkiem, składając sobie nawzajem życzenia. Do stołu tradycyjnie zasiada się dopiero w momencie, gdy na niebie pojawi się <b>pierwsza gwiazdka</b>, symbolizująca gwiazdę betlejemską. </div><div><br /></div><div><b>Wieczerza wigilijna powinna liczyć dwanaście dań</b>, z których najbardziej tradycyjne to: karp, barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grochem oraz kompot z suszonych owoców. W wielu regionach podaje się również pierogi z kapustą, kluski z makiem i miodem czy kaszę z grzybami. Wigilijnym zwyczajem jest także wspólne śpiewanie kolęd oraz uczestnictwo w pasterce odprawianej o północy we wszystkich kościołach. </div><div><h2>Wigilia Bożego Narodzenia w innych krajach</h2></div><div><b>Wigilia </b>w polskiej obyczajowości jest świętem powszechnie uważanym za najważniejszy dzień w roku, w wielu krajach nie ma on aż takiego znaczenia. <b>Podobnie jak w Polsce, Wigilię obchodzi się na Litwie, w Czechach i na Słowacji</b>. </div><div><br /></div><div><b>Wigilia w Wielkiej Brytanii </b>to dla większości osób normalny dzień pracy. W pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia charakterystycznym daniem obiadowym jest pieczony indyk z żurawiną. W Wielkiej Brytanii również obecny jest zwyczaj rozdawania nawzajem prezentów. </div><div><br /></div><div><b>Boże Narodzenie to najważniejsze święto rodzinne we Francji</b>. Tu chodzi głównie o to, żeby spędzać czas z rodziną. Potrawy, które pojawiają się na francuskim świątecznym stole zależą od regionu. Zwykle to owoce morza albo gęsia wątróbka fois gras i indyk, które Francuzi zazwyczaj popijają szampanem. Ważnym elementem wystroju francuskiego domu są choinka i świąteczne dekoracje. Prezenty otwiera się albo po wigilijnej kolacji albo 25 grudnia rano. </div><div><br /></div><div><b>W Belgii </b>wigilijnej kolacji nie spędza się w domach, lecz w restauracjach lub barach w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Z kolei <b>Holendrzy</b> w ogóle nie obchodzą Wigilii. <b>W Grecji</b> tradycyjny zwyczaj w Wigilię to ozdabianie łodzi.</div>