W Rzeszowie odbywa się kolejna edycja wydarzenia "Kremówka Papieska". Ogromnego ciasta można kosztować w tę niedzielę od godz. 14:30 na głównym deptaku miasta przy kościele pw. Świętego Krzyża. Gigantyczna kremówka zostanie podzielona na 14 tysięcy porcji. Ciasto na premierę oczekiwało w chłodni, a tuż przed podaniem zostało posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Jak wyjaśnił cukiernik Kazimierz Rak, dzięki temu zabiegowi na miejskim deptaku uniesie się "przyjemny zapach, który pobudzi kubki smakowe". To właśnie on 16 lat temu wraz z rzeszowskimi rzemieślnikami wymyślił ogromną papieską kremówkę. Ciasto co roku jest większe. Ma tyle metrów, ile lat miałby Jan Paweł II gdyby żył. W tym roku przypada 103. rocznica jego urodzin. Kremówka została upieczona z dwóch ton składników. Produkcja rozpoczęła się w środę od przygotowania ciasta francuskiego, które wymaga chłodzenia, wielokrotnego składania i wałkowania. W waniliowym kremie są rodzynki i rum. - Ostatnia noc była praktycznie bez spania - przyznał Kazimierz Rak. Zdjęcia z przygotowywania gigantycznej kremówki: Ogromna kremówka powstawała w dwóch cukierniach Ze względu na rozmiary kremówki, powstawała w dwóch cukierniach. Pieniądze na składniki do ciasta przekazali rzeszowscy rzemieślnicy, urząd miasta i samorząd województwa. Dorzuciło się także warszawskie Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej, jego przedstawiciele przyjadą w niedzielę do Rzeszowa. Na papieską kremówkę zapraszała m.in. Diecezja Rzeszowska. Święty Jan Paweł II urodził się 18 maja 1920 roku w Wadowicach.