Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

W Katowicach badana jest zawartość dioksyn w żywności

W Polsce nie ma żadnych norm mówiących, ile dioksyn może zawierać żywność i nikt nie określił, jaka ich dawka jest nieszkodliwa. Takie przepisy obowiązują w krajach Unii Europejskiej. Mimo ich braku w naszym kraju, w Głównym Instytucie Górnictwa w Katowicach uruchomiono laboratorium, badające zawartość dioksyn w żywności.

Dioksyny powstają podczas spalania śmieci, benzyny. Są również produktem ubocznym przemysłu. Kiedy dostają się do gleby, albo pasz, skażona dioksynami jest także żywność. Czy Polacy wiedzą, co jedzą? Sprawdzał to Przemysław Marzec:

RMF Katowice

Zobacz także