Rakotwórczy akrylamid w chlebie, ciastkach, frytkach
Spożywane przez miliony ludzi na świecie produkty takie jak chleb, ciastka czy frytki powodować mogą choroby nowotworowe - do takiego szokującego odkrycia doszli szwedzcy naukowcy. Eksperci z Narodowego Instytutu Żywności ustalili, że produkty te zawierają ponoć substancję zwaną akrylamidem, która może wywoływać raka.
Odkrycia dokonano w czasie badania skutków gotowania ryżu, ziemniaków i kaszy. Zdaniem szwedzkich naukowców, spore ilości akrylamidów zawierają pieczone i smażone ziemniaki. Substancja ta pojawia się właśnie w czasie przygotowywania produktów do spożycia.
Amerykańska Agencja Środowiska zaliczyła akrylamid - bezbarwną, krystaliczną substancję - do czynników mogących powodować nowotwory u ludzi. Substancja wywołuje zmiany w genach, a w czasie testów prowadzonych na zwierzętach dowiedziono, że spowodował wrzody żołądka.