Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Rakotwórczy akrylamid w chlebie, ciastkach, frytkach

Spożywane przez miliony ludzi na świecie produkty takie jak chleb, ciastka czy frytki powodować mogą choroby nowotworowe - do takiego szokującego odkrycia doszli szwedzcy naukowcy. Eksperci z Narodowego Instytutu Żywności ustalili, że produkty te zawierają ponoć substancję zwaną akrylamidem, która może wywoływać raka.

Odkrycia dokonano w czasie badania skutków gotowania ryżu, ziemniaków i kaszy. Zdaniem szwedzkich naukowców, spore ilości akrylamidów zawierają pieczone i smażone ziemniaki. Substancja ta pojawia się właśnie w czasie przygotowywania produktów do spożycia.

Amerykańska Agencja Środowiska zaliczyła akrylamid - bezbarwną, krystaliczną substancję - do czynników mogących powodować nowotwory u ludzi. Substancja wywołuje zmiany w genach, a w czasie testów prowadzonych na zwierzętach dowiedziono, że spowodował wrzody żołądka.

RMF

Zobacz także