Owoce pełne witamin
Owoce nie tracą swoich wartości odżywczych nawet jeśli je pokroimy, schłodzimy i przechowujemy - informuje "Dziennik".
Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, którzy postanowili sprawdzić jak takie zabiegi wpływają na witaminy zawarte w arbuzach, ananasach, kiwi, mango, melonach i truskawkach. Okazuje się, że pokrojone i przechowywane w chłodni owoce tylko w niewielkim stopniu tracą właściwości zdrowotne w porównaniu z tymi, które przechowujemy w całości. Po sześciu dniach przechowywanie w temperaturze 5 stopni Celsjusza owoce straciły od 5 do 25 proc. witaminy C.
Takie wyniki badań udowodniły, że surowe owoce potrafią w każdej postaci zachować wysoki poziom witamin. Co więcej, chłodzenie to ułatwia, ponieważ spowalnia metabolizm - donosi "Dziennik".