Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Owoce pełne witamin

Owoce nie tracą swoich wartości odżywczych nawet jeśli je pokroimy, schłodzimy i przechowujemy - informuje "Dziennik".

/AFP

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, którzy postanowili sprawdzić jak takie zabiegi wpływają na witaminy zawarte w arbuzach, ananasach, kiwi, mango, melonach i truskawkach. Okazuje się, że pokrojone i przechowywane w chłodni owoce tylko w niewielkim stopniu tracą właściwości zdrowotne w porównaniu z tymi, które przechowujemy w całości. Po sześciu dniach przechowywanie w temperaturze 5 stopni Celsjusza owoce straciły od 5 do 25 proc. witaminy C.

Takie wyniki badań udowodniły, że surowe owoce potrafią w każdej postaci zachować wysoki poziom witamin. Co więcej, chłodzenie to ułatwia, ponieważ spowalnia metabolizm - donosi "Dziennik".

INTERIA.PL

Zobacz także