"Nature": Czekolada ma 2600 lat
Czekolada jest w menu człowieka od ponad 2600 lat, a więc 10 wieków wcześniej niż dotychczas sądzono. Do takiego wniosku doszli amerykańscy archeolodzy prowadzący wykopaliska w Colha, na północy Belize w Ameryce Środkowej. Informację przynosi najnowszy numer brytyjskiego tygodnika naukowego "Nature".
Ceramikę wydobytą z jednego z grobowców Majów zbadano najnowocześniejszymi urządzeniami - spektrografem masy i chromatografem - w ten sposób na ściankach naczyń glinianych stwierdzono resztki kakao.
Majowie i Aztekowie sporządzali mus czekoladowy, którego podstawowym składnikiem było wspomniane kakao. Mieszali je z wodą, mąką kukurydzianą, papryką i miodem. Proporcje zależały od tego, jaki napój chcieli uzyskać.
Na początku XVI wieku konkwistador Ferdynand Cortes wysłał pierwszą paczkę czekolady królowi Hiszpanii Karolowi V. Król oszalał na jej punkcie. Szaleństwo udzieliło się innym i... udziela do dziś.
"Nature" już drugi raz udostępnia swe łamy czekoladzie. 6 lat temu profesorowie Instytutu Neurologicznego w San Diego odkryli w ciemnej czekoladzie chemiczny składnik, który może wywoływać efekty psychoaktywne podobne do tych, jakie prowokują w mózgu konopie indyjskie. Według naukowców z San Diego, to jest właśnie prawdziwa przyczyna czekoladowego szaleństwa.