Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Im mniej jesz, tym dłużej żyjesz?

Jedz mniej, a będziesz dłużej żył - tak można najprościej określić wnioski płynące z badań naukowców z Uniwersytetu stanu Kalifornia, o których pisze wczorajszy "Washington Post". Eksperyment polegał na poddaniu myszy okresowej, niskokalorycznej diecie.

Naukowcy analizowali u myszy aktywność niektórych genów, która zmienia się normalnie w miarę starzenia się. Odkryli, że już czterotygodniowa niskokaloryczna dieta pozwoliła zapobiec niektórym z tych zmian, co więcej - w części przypadków doprowadziła nawet do cofnięcia się oznak starzenia się. Efekt wpływu niskokalorycznej diety na długość życia ssaków obserwowano już wcześniej. Podobnie może być także u człowieka, ale nie ma jeszcze na to dowodów. Naukowcy podkreślają, że wcześniejsze badania dotyczyły niewielu genów, a dopiero teraz technologia pozwala się zająć większą ich liczbą. Gdyby te relacje potwierdziły się, być może stanęlibyśmy u progu zupełnie nowych możliwości przedłużania życia i co ważne dieta może być tylko okresowa, a kilka tygodni przecież da się jeszcze jakość wytrzymać.

RMF

Zobacz także