Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Czekolada z kulturami bakterii

Czekoladę z kulturami żywych bakterii stworzyli naukowcy z Politechniki Łódzkiej. Jedna tabliczka takich słodkości zawiera tyle samo dobroczynnych bakterii co litr jogurtu. Czekolada wkrótce trafi do sklepów.

Nad wyjątkowo korzystną dla zdrowia czekoladą naukowcy z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii pracowali aż cztery lata. Ich dzieło z wyglądu niczym się nie różni od tradycyjnych czekolad. Podobnie jest ze smakiem - słodycz nie utraciła niczego ze swej przyciągającej mocy.

- To był największy problem - przyznają twórcy cudownej słodkości. Zbyt duża ilość bakterii mlekowych w czekoladzie powodowała bowiem zmianę jej walorów smakowych. A kwaśna czekolada, to już nie czekolada.

Słodkość może być rekomendowana nie tylko dzieciom i dorosłym, dbającym o swoje zdrowie, ale także diabetykom. Cukier zastąpiono bowiem odpowiednimi dla nich substancjami słodzącymi. Wkrótce czekolada z kulturami bakterii ma trafić do sklepów. I nie będzie droższa od tej tradycyjnej. Za to wolna od wyrzutów sumienia.

RMF

Zobacz także