Chyba mało kto nie malował, nie kolorował, czy nie wydrapywał wzorów na pisankach. Pisanki, czyli kolorowe wielkanocne jajka, uchodzą za symbol życia i istnienia. Jajko u chrześcijan jest symbolem zmartwychwstania. Stare obrazy przedstawiają Chrystusa, który z chorągwią w ręce powstaje z grobu w kształcie jaja. A jeśli już uporacie się z pisankami, czas na przygotowanie wielkanocnego mazurka... Może czekoladowy? Na kruchym cieście... Ciasto: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli Masa: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków. Przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło i posiekać. Dorzucić żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na 2 godziny do schłodzenia. Następnie wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec lekko w piecu - ma być lekko żółte. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Do masy dodać rodzynki i posiekane migdały. Rozciągnąć na gotowym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po ostudzeniu mazurek można dekorować jak Wam wyobraźnia podpowiada - orzechami, migdałami, czy skórką pomarańczową. Smacznego! Teraz gotowe pokarmy niesiemy do święcenia, ale nie zawsze trzeba było samemu iść na piechotę do kościoła - na wsiach istniał także zwyczaj, że wsie dalej położone od parafii zapraszały kapłana do jednego z gospodarzy, do którego znosiło się pokarmy z całej wsi. Co zamożniejsze wiejskie rodziny hołdując dawnym obyczajom urządzały stoły ze święconym i zapraszały kapłana do domu.