Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Wielka Sobota z INTERIA.PL i RMF FM

Wielka Sobota to dla Chrześcijan dzień największej żałoby w Kościele. Od rana do późnych godzin popołudniowych odbywa się święcenie pokarmów. Mieszkańcy całej Polski malują pisanki i pieczą świąteczne ciasta... A może przyda się Wam przepis na mazurek? Przygotowaliśmy go dla Was.

Chyba mało kto nie malował, nie kolorował, czy nie wydrapywał wzorów na pisankach. Pisanki, czyli kolorowe wielkanocne jajka, uchodzą za symbol życia i istnienia. Jajko u chrześcijan jest symbolem zmartwychwstania. Stare obrazy przedstawiają Chrystusa, który z chorągwią w ręce powstaje z grobu w kształcie jaja.

A jeśli już uporacie się z pisankami, czas na przygotowanie wielkanocnego mazurka... Może czekoladowy? Na kruchym cieście...

Ciasto:

250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli

Masa: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków.

Przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło i posiekać. Dorzucić żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na 2 godziny do schłodzenia. Następnie wyłożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i upiec lekko w piecu - ma być lekko żółte. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Do masy dodać rodzynki i posiekane migdały. Rozciągnąć na gotowym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po ostudzeniu mazurek można dekorować jak Wam wyobraźnia podpowiada - orzechami, migdałami, czy skórką pomarańczową. Smacznego!

Teraz gotowe pokarmy niesiemy do święcenia, ale nie zawsze trzeba było samemu iść na piechotę do kościoła - na wsiach istniał także zwyczaj, że wsie dalej położone od parafii zapraszały kapłana do jednego z gospodarzy, do którego znosiło się pokarmy z całej wsi. Co zamożniejsze wiejskie rodziny hołdując dawnym obyczajom urządzały stoły ze święconym i zapraszały kapłana do domu.

RMF Rzeszów

Zobacz także