Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Uwaga na mrożone ryby

Stanisław Wojnas z Tarnobrzega, który od prawie 20 lat handluje rybami, radzi, jak nie dać się oszukać na mrożonych rybach, filetach obsypanych przyprawami i sałatkach, które wyglądają ładnie, ale smaczne wcale nie są.

/Super Nowości

Jeszcze 20 lat temu pan Stanisław sprzedawał nawet 5 ton żywego karpia przed świętami. - Po karpia stały kolejki i ludzie brali nawet po kilka sztuk - wspomina Wojas. - Pamiętam historię, kiedy w nocy od naporu wody pękło akwarium, w którym pływały karpie. Gdy rano przyszedłem, po podłodze skakały ryby, woda stała w całym lokalu. Czy zniechęciło to klientów? A skąd, sami łapali ryby. Wszystko sprzedaliśmy na pniu.

Teraz przed świętami, panu Stanisławowi udaje się sprzedać 10 razy mniej żywego karpia. Ludzie stali się wygodni. Wolą kupić mrożonego fileta i mieć spokój. Nie interesują się tym, skąd pochodzi ryba. A ryby z promocji są nie tylko mniej smaczne. Nie są też wcale tanie.

- Ryby mrożone zawierają mnóstwo zamarzniętej wody, która podnosi ich wagę - zdradza sprzedawca. - Już na statkach ryby są polewane wodą i zamrażane. Dlatego, gdy wrzucamy takie filety na patelnię nie mieszczą się one w jej obrębie, a po kilku minutach kurczą się kilkakrotnie. Sposób na to, żeby nie dać się oszukać, to kupić ryby prasowane, z lodu, albo żywe.

Stanisław Wojas zachęca także do samodzielnego przygotowywania śledzi. W sałatkach jest mnóstwo przypraw, warzyw, octu. - Nie każdemu to smakuje. Kupno śledzi typu matjas i zrobienie ich po swojemu gwarantuje pełen sukces. Warto pamiętać, że śledzie obok dorsza i karpia to ryby z polskich hodowli. Inne gatunki przywożone są nawet z dalekiej Azji.

Jak przyrządzić rybę, by z przyjemnością zjeść ją w wigilię? - Zjadłem w życiu tysiące ryb i moim zdaniem nie ma lepszego sposobu na rybę, jak posolić ją, popieprzyć, dodać vegety i usmażyć na maśle - mówi Stanisław Wojas. - Nawet panierka nie jest potrzebna.

Małgorzata Rokoszewska

Super Nowości

Zobacz także