Termin organizacji Świątecznej Zbiórki Żywności przypada tradycyjnie na ostatni weekend listopada i jest wspólny dla całej Europy. W Polsce akcję przeprowadzi 27 Banków Żywności. Żywność zbierana będzie w ponad 200 miastach i miejscowościach; w ponad 1,6 tys. placówek handlowych (sklepach spożywczych i supermarketach). W akcję zaangażowanych będzie ponad 20 tys. wolontariuszy. Najbardziej potrzebne są: olej, margaryna, przetwory zbożowe (mąka, kasza, ryż), konserwy mięsne, cukier, słodycze, dżemy, powidła i mleko. Aby wziąć udział w akcji wystarczy kupić jedno lub dwa opakowania więcej niż potrzebujemy i przekazać wolontariuszom dyżurującym przy wyjściu ze sklepu. W ubiegłym roku zebrano ponad 320 ton żywności, która trafiła do ponad tysiąca organizacji i instytucji społecznych. Zbiórka żywności będzie prowadzona także w Internecie.