Małopolska: Trzy krowy przebadane pod kątem BSE były zdrowe
Uśpione wczoraj w Małopolsce trzy krowy, które mogły być chore na BSE, okazały się zdrowe. Wynika z tego, że zakażenie chorej sztuki mogło nastąpić jedynie drogą pokarmową. Krowa musiała być karmiona mączką mięsno-kostną.
Zwierzęta uśpione w zakładzie utylizacyjnym w woj. podkarpackim to dwie krowy, z którymi sztuka zarażona BSE stała w ciągu ostatnich trzech lat w jednej zagrodzie oraz jej matka. Ich mózgi dzisiaj poddano badaniom.
Wiadomo, że chore zwierzę było hodowane tylko przez dwóch gospodarzy. Żaden z nich nie przyznaje się do podawania takiego pokarmu. Niewykluczone, że inne zwierzęta w Małopolsce również były karmione mączką mięsno-kostną.
Służby weterynaryjne będą prowadziły teraz szczegółową kontrolę gospodarstw hodowlanych w poszukiwaniu miejsca, gdzie również mogła być podawana tego rodzaju pasza. Krowę zarażoną BSE odkryto podczas rutynowych badań na początku maja w rzeźni w miejscowości Mochnaczka Wyżna. Nie od razu udało się ustalić, skąd pochodziło zwierzę, ponieważ dokumenty, które przedstawił handlarz bydłem, były sfałszowane. Dopiero skomplikowane badania genetyczne pozwoliły ustalić pochodzenie zarażone krowy.
RMF/PAP