Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Jakie mięso jemy?

W województwie kujawsko-pomorskim wyroby mięsne od co piątego producenta nie spełniają wymogów jakościowych - wynika z kontroli przeprowadzonej przez bydgoski inspektorat Inspekcji Handlowej.

Część kontrolowanych wędlin zawierała za dużo skrobi, soli i tłuszczu, za mało białka. Natomiast w niektórych konserwach stwierdzono mniejszą ilość mięsa, niż podawana na opakowaniu.

Jeden z producentów zmniejszał zawartość konserw aż o 15 proc., trafi przed kolegium ds. wykroczeń. Ponadto Inspekcja Handlowa o nieuczciwym producencie powiadomiła urząd skarbowy, który wyciągnie konsekwencje wynikające z ustawy karno-skarbowej.

Tomasz Ciesielski z Inspekcji Handlowej mówi, że kary zwykle są skuteczne, producenci wyrobów mięsnych poprawiają ich jakość. Powstają jednak nowe firmy, które nie zawsze przestrzegają jakościowe normy, dlatego ilość nierzetelnych producentów z roku na rok jest podobna.

RMF

Zobacz także