Jakie mięso jemy?
W województwie kujawsko-pomorskim wyroby mięsne od co piątego producenta nie spełniają wymogów jakościowych - wynika z kontroli przeprowadzonej przez bydgoski inspektorat Inspekcji Handlowej.
Część kontrolowanych wędlin zawierała za dużo skrobi, soli i tłuszczu, za mało białka. Natomiast w niektórych konserwach stwierdzono mniejszą ilość mięsa, niż podawana na opakowaniu.
Jeden z producentów zmniejszał zawartość konserw aż o 15 proc., trafi przed kolegium ds. wykroczeń. Ponadto Inspekcja Handlowa o nieuczciwym producencie powiadomiła urząd skarbowy, który wyciągnie konsekwencje wynikające z ustawy karno-skarbowej.
Tomasz Ciesielski z Inspekcji Handlowej mówi, że kary zwykle są skuteczne, producenci wyrobów mięsnych poprawiają ich jakość. Powstają jednak nowe firmy, które nie zawsze przestrzegają jakościowe normy, dlatego ilość nierzetelnych producentów z roku na rok jest podobna.