Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Włoska kuchnia oryginalna tylko z certyfikatem

Włosi zamierzają bronić swojej kuchni. Są zmęczeni nadużywaniem ich trójkolorowej flagi i nazwy "włoska kuchnia" dla firmowania złego jedzenia. Już niedługo w świat wyruszą kontrolerzy, którzy mają przyznawać restauracjom specjalne certyfikaty.

Na świecie istnieje ponad 70 tys. lokali reklamujących się jako restauracje włoskie. Najczęściej jednak jedynymi rzeczami, jakie je łączą z Półwyspem Apenińskim, są umieszczone przy wejściu flaga i nazwa.

Włoska Federacja Restauratorów uważa, że w wielu przypadkach serwuje się tam jedzenie, które włoskiej kuchni wcale nie przypomina, a wręcz jest dla niej ujmą. Inne niż włoskie wino, makaron czy ser całkowicie zmieniają smak potraw.

Ministerstwo Rolnictwa wraz z WFR wyśle więc w świat kontrolerów, którzy będą sprawdzać jakość podawanych potraw. Jeśli będą przypominać specjały włoskiej kuchni, dostaną specjalny certyfikat. Do lokali bez takiego certyfikatu Włosi radzą nie zaglądać.

RMF

Zobacz także