Fabergé pochodził ze starej hugenockiej rodziny, która pod koniec XVII w. uciekając z Francji przed prześladowaniami religijnymi osiadła w Estonii, a później w Rosji. W 1842 roku w Sankt Petersburgu powstała ich pierwsza pracownia jubilerska. Pierwsze słynne jajko powstało z okazji Wielkanocy w 1885 roku dla carskiej rodziny Romanowów. Car Aleksander III, ojciec Mikołaja II podarował go swojej żonie Marii Fiodorownie. Publicznie po raz pierwszy trzy jajka pokazano w 1900 roku, na Wystawie Światowej w Paryżu. Od razu stały się nie tylko wielką sensacją wystawy, ale też, od tego momentu, znakiem firmowym Fabergé. Rewolucja 1917 roku i upadek caratu, pociągnęły za sobą upadek "Domu Fabergé". Peter Carl wraz z rodziną uciekł z Rosji korzystając z pomocy zaprzyjaźnionych dyplomatów. Umarł we wrześniu 1920 roku w Lozannie. Z 54 znanych jajek Fabergé do naszych czasów przetrwało 46, lecz tylko 10 z nich znajduje się w kraju, z którego pochodzą. Przechowywane są w Orużenoj Pałatie na Kremlu, natomiast pozostałe rozproszone są po całym świecie, w prywatnych i państwowych kolekcjach. Zobacz galerię zdjęć jajek Fabergé Tutaj znajdziesz gry i konkurs na Wielkanoc