ŚWIAT | Środa, 17 grudnia 2014 (17:32)
Z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Na papieskim stole królować będą polskie ryby - będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami. Wszystkie te specjały przyrządzą kucharze ze Szczecina, Kołobrzegu i Torunia. Ci już dzisiaj przygotowali w Kołobrzegu pokazowe dania, które zaserwują na świątecznej kolacji u papieża Franciszka, która odbędzie się w najbliższą sobotę. Polską kuchnię poznają też mieszkańcy Rzymu. Dla nich świąteczna kolacja będzie przygotowana w niedzielę, 21 grudnia. Polscy kucharze zamierzają ugościć wtedy tysiąc osób. To już druga świąteczna misja polskich kucharzy w Watykanie, którą zorganizowało Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp".
1 / 10
Od lewej: Maciej Lupa, Ryszard Pilecki, Tomasz Stenka i Bartosz Ołdakowski
Źródło: PAP