Reklama

Faworki

Środa, 26 lutego 2025 (14:27)AktualizacjaŚroda, 26 lutego 2025 (15:57)

Faworki to kruche, smażone ciastka w kształcie złożonej kokardki, obsypane cukrem pudrem. Pojawiają się na stołach w okresie karnawału, zwłaszcza w tłusty czwartek i ostatki. Stanowią pyszną alternatywę dla pączków. Sprawdź sprawdzony przepis na złociste, chrupiące faworki oraz poznaj triki, dzięki którym przygotujesz je w domu jak prawdziwy mistrz cukiernictwa.

Fawroki
Fawroki/credit: TVP / Forum/Agencja FORUM

Faworki - najważniejsze informacje

Faworki - historia

Faworki, znane również jako chrust, mają swoje korzenie w tradycjach kulinarnych Litwy i Niemiec, a ich historia sięga średniowiecza.

Według legendy pierwszy faworek powstał przez przypadek, gdy młody, niedoświadczony cukiernik, przygotowując pączki, nieopatrznie wrzucił do rozgrzanego oleju pasek ciasta pączkowego. Gdy próbował go wyciągnąć przyrządami, które miał pod ręką, wydobył poskręcany warkocz, który następnie posypał cukrem pudrem.

Tak powstała nowa przekąska. Nazwa "faworki" wywodzi się z francuskiego słowa "faveur" i oznacza wstążkę. W niektórych regionach Polski faworki nazywane są "chrustem" ze względu na swój kształt przypominający ośnieżone gałązki drzew.

Jak zrobić domowe faworki?

Jaki jest przepis na faworki? Przepis na faworki nie należy do trudnych. Do przygotowania faworków, potrzebujemy: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder 
Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, żółtka, śmietanę i spirytus. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Następnie przekładamy je na stolnicę i uderzamy wałkiem przez kilka minut - dzięki temu nabierze odpowiedniej struktury i stanie się bardziej kruche. Po tym etapie rozwałkowujemy je bardzo cienko i kroimy na paski o długości około 10 cm.

Każdy pasek nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór, by utworzyło się coś w rodzaju kokardki. Faworki smażymy krótko na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.

Według tego przepisu można przygotować około 40-50 faworków (w zależności od grubości ciasta i wielkości kawałków).

Sekrety idealnych faworków

Faworki będą mniej tłuste, jeśli do ciasta dodamy 1-2 łyżki spirytusu lub octu. Ważne jest także cienkie rozwałkowanie ciasta, co sprawi, że po usmażeniu będą lekkie i chrupiące. Optymalna temperatura smażenia to 175-180°C - dzięki niej faworki szybko się zarumienią i nie nasiąkną tłuszczem.

Można smażyć je na oleju lub smalcu, a po wyjęciu warto pozbywać się nadmiaru tłuszczu osączając je na ręczniku papierowym

Na koniec posypanie cukrem pudrem z dodatkiem wanilii podkreśli ich wyjątkowy smak.

Faworki - lżejsza alternatywa pączków

Faworki - w przeciwieństwie do pączków - są znacznie lżejsze i mniej kaloryczne - nie zawierają drożdży ani nadzienia. Są także delikatniejsze i bardziej chrupiące. Tradycyjnie faworki smaży się na głębokim tłuszczu, ale coraz większą popularność zyskują wersje pieczone, które stanowią zdrowszą alternatywę.

W niektórych przepisach można znaleźć dodatki takie jak wanilia, cynamon, skórka cytrynowa, a nawet... polewy czekoladowe.
Temat Faworki znajdziesz również w serwisie: Kobieta

Faworki - Wiadomości

Środa, 26 lutego 2025 (07:54)
Tłusty czwartek to czas pełen radości dla wszystkich łasuchów. Tego dnia można jeść pączki i słodkości do woli. Tegoroczna uczta wypada 27 lutego. Dlaczego świętujemy?
Czwartek, 16 lutego 2023 (13:48)
Pączki i faworki najlepiej smakują w tłusty czwartek. Z okazji święta wiele sklepów przygotowało specjalny ceny tych słodkich wyrobów. Gdzie można dostać pączki najtaniej, a gdzie trzeba za nie...
Wtorek, 31 stycznia 2023 (12:40)
Tłusty czwartek jest jednym z bardziej lubianych świąt w ciągu roku. Nie przejmujemy się wtedy kaloriami i jemy słodycze do woli. Jednak w tym roku ceny słodkich przekąsek z pewnością zaskoczą...
Czwartek, 19 stycznia 2023 (15:18)
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To jedno z najsłodszych świąt w całym roku kalendarzowym. Tradycyjnie tego dnia zajada się słodkościami, w tym pączkami i faworkami, a przy tym nie...
Poniedziałek, 21 lutego 2022 (12:08)
24 lutego wypada długo wyczekiwane przez wszystkich łasuchów święto - tłusty czwartek. W dniu tym ponoć można bezkarnie objadać się pączkami, ponieważ kalorie się nie liczą... Ale liczą się...
Niedziela, 13 lutego 2022 (06:14)
Wielki Post to okres przygotowań do najważniejszego chrześcijańskiego święta — Wielkanocy. Co to jest Wielki Post, ile trwa i kiedy się zaczyna? Czym różni się post ilościowy od postu jakościowego?...
Czwartek, 10 lutego 2022 (12:56)
Tłusty czwartek coraz bliżej. Zapewne wielu z was zastanawia się, kiedy będzie można bezkarnie objadać się pączkami. Nie ukrywamy, że nurtuje to i nas. Na szczęście tłusty czwartek już niedługo –...
Czwartek, 3 lutego 2022 (11:48)
Tłusty czwartek wypada w 2022 roku 24 lutego. Mimo że do tej daty jeszcze trzy tygodnie, to już dziś wielu z nas szuka informacji na temat tego dnia, w którym ponoć nie liczą się kalorie. Na...
Wtorek, 1 lutego 2022 (17:25)
Tłusty Czwartek już za trzy tygodnie. Przypominamy, kiedy dokładnie wypada to święto, ile kalorii ma pączek oraz ile trzeba się "namęczyć", by spalić nadprogramowe kalorie.
Przejdź na