<div><div><h2>Faworki - historia</h2></div><div>Faworki, <b>znane również jako chrust</b>, mają swoje korzenie w tradycjach kulinarnych <b>Litwy i Niemiec</b>, a ich historia sięga średniowiecza.</div><div><br /></div><div>Według legendy <b>pierwszy faworek</b> powstał przez przypadek, gdy młody, niedoświadczony cukiernik, przygotowując pączki, nieopatrznie wrzucił do rozgrzanego oleju <b>pasek ciasta pączkowego</b>. Gdy próbował go wyciągnąć przyrządami, które miał pod ręką, wydobył poskręcany warkocz, który następnie posypał cukrem pudrem.</div><div><br /></div><div>Tak powstała nowa przekąska. Nazwa "faworki" <b>wywodzi się z francuskiego słowa "faveur" </b>i oznacza wstążkę. W niektórych regionach Polski <b>faworki nazywane są "chrustem"</b> ze względu na swój kształt przypominający ośnieżone gałązki drzew.</div><div><h2>Jak zrobić domowe faworki?</h2></div><div><b>Jaki jest przepis na faworki? Przepis na faworki </b>nie należy do trudnych. <b>Do przygotowania faworków, potrzebujemy: </b></div></div><div><ul><li><div>300 g mąki pszennej</div></li><li><div>3 żółtka</div></li><li><div>1 łyżka cukru</div></li><li><div>1 łyżka spirytusu lub octu</div></li><li><div>100 ml śmietany 18 proc.</div></li><li><div>szczypta soli</div></li><li><div>olej</div></li><li><div>cukier puder </div></li></ul></div><div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div><br /></div><div>Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, żółtka, śmietanę i spirytus. <b>Wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i gładkie</b>.</div><div><br /></div><div>Następnie <b>przekładamy je na stolnicę</b> i uderzamy wałkiem przez kilka minut - dzięki temu nabierze odpowiedniej struktury i stanie się bardziej kruche. Po tym etapie <b>rozwałkowujemy je bardzo cienko i kroimy na paski</b> o długości około 10 cm.</div><div><br /></div><div>Każdy pasek nacinamy na środku i przewijamy jeden koniec przez otwór, by utworzyło się coś w rodzaju kokardki. <b>Faworki smażymy krótko</b> na rozgrzanym oleju <b>na złoty kolor z dwóch stron</b>. Po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem.</div><div><br /></div><div>Według tego przepisu można przygotować około <b>40-50 faworków </b>(w zależności od grubości ciasta i wielkości kawałków).</div><div><h2>Sekrety idealnych faworków</h2></div><div>Faworki będą <b>mniej tłuste, jeśli do ciasta dodamy 1-2 łyżki spirytusu lub octu</b>. Ważne jest także <b>cienkie rozwałkowanie</b> ciasta, co sprawi, że po usmażeniu będą <b>lekkie i chrupiące</b>. Optymalna temperatura smażenia to <b>175-180°C -</b> dzięki niej faworki szybko się zarumienią i nie nasiąkną tłuszczem.</div><div><br /></div><div>Można smażyć je <b>na oleju lub smalcu</b>, a po wyjęciu warto pozbywać się nadmiaru tłuszczu <b>osączając je na ręczniku papierowym</b>. </div><div><br /></div><div>Na koniec <b>posypanie cukrem pudrem z dodatkiem wanilii</b> podkreśli ich wyjątkowy smak.</div><div></div><h2>Faworki - lżejsza alternatywa pączków</h2><div>Faworki - w przeciwieństwie do pączków - są <b>znacznie lżejsze i mniej kaloryczne - </b>nie zawierają drożdży ani nadzienia. Są także delikatniejsze i bardziej chrupiące. Tradycyjnie faworki smaży się na głębokim tłuszczu, ale coraz większą popularność zyskują <b>wersje pieczone</b>, które stanowią zdrowszą alternatywę.</div><div><br /></div><div>W niektórych przepisach można znaleźć dodatki takie jak <b>wanilia, cynamon, skórka cytrynowa, a nawet... polewy czekoladowe</b>.</div></div>