GALERIE | Środa, 14 listopada 2012 (13:02)
Ceramika znana również jako "Stettinergods" (dobro szczecińskie), "Bauern-" (wiejska), "Schiffer-" (żeglarska) czy "Haffnerfayence", eksportowana była w dużych ilościach z portu w Szczecinie od początku XVIII wieku aż do lat dwudziestych XX wieku. Używano jej powszechnie na terenie całego Pomorza Zachodniego, jak również w Danii, Szwecji i Norwegii. Były to naczynia domowe: misy, talerze, dzbany, puchary, dwojaki, garnki, kufle, świeczniki oraz trójnożne kociołki - tzw. "grapeny". Jej charakterystycznymi elementami jest biała lub kremowa glazura zdobiona malaturą w kolorze kobaltu, wzbogacanego zielenią miedziową, niekiedy też czernią, czerwieniami, brązami i żółciami. Nowi właściciele posiadają certyfikaty umożliwiające wytwarzanie ceramiki zgodnie z realiami historycznymi/fot. Marcin Bielecki
1 / 6
Źródło: PAP