KRAJ | Niedziela, 6 września 2015 (14:51)
Premier rządu mówiła dziennikarzom, że lubi chleb ze słonecznikiem. „Ale najlepszy jest na zakwasie, który potem mogę posmarować świeżym masłem i do tego może być miód lub dobre konfitury, najlepiej z wiśni” – powiedziała szefowa rządu. Podczas odbywającej się co roku we wrześniu na terenie Muzeum Wsi Radomskiej imprezy lokalni piekarze, a także zaproszeni przez nich goście prezentują swoje wyroby. Odbywają się także pokazy kunsztu piekarniczego, występy kapel ludowych oraz kiermasz twórczości ludowej. Pochodząca z Radomia Ewa Kopacz brała udział w Radomskim Święcie Chleba kilkakrotnie - jako poseł, minister zdrowia i marszałek Sejmu. Impreza odbywa się w Radomiu po raz siedemnasty. W tym roku jej hasło przewodnie brzmi „Zapamiętaj to przysłowie: żytni chleb to twoje zdrowie”.
1 / 9
Premier Ewa Kopacz podczas obchodów Święta Chleba w Muzeum Wsi Radomskiej
Źródło: PAP