Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Przejadły nam się fast foody

Po kilku latach fascynacji hamburgerami, hot dogami i frytkami coraz chętniej szukamy dań z rodzimej kuchni. Odczuło to choćby kilka dużych sieci fast foodów, które bądź zbankrutowały, bądź musiały wycofać się z kraju.

Wbrew oczekiwaniom niektórych światowych sieci, nie polubiliśmy aż tak bardzo barów z szybkim jedzeniem. Zadecydowały o tym m.in. inne przyzwyczajenia żywieniowe. - I nie chodzi tutaj o to, że coś smakuje bardziej lub mniej, ale np. o czas posiłku, o lunch - mówi jeden z byłych menedżerów sieci restauracji, których w szczytowym okresie było w Polsce ponad 70, a dziś nie ma żadnej.

Ponadto - jak dodaje - o obecnej sytuacji na rynku zadecydowały także inne czynniki. - Takie mechaniczne przeniesienie wzorców amerykańskich, czyli ten sam standard - sprowadzanie bułek z Londynu, pomidorów z Holandii, a ziemniaków z Austrii - przyczyniło się do tego, że sieci te nie wytrzymały konkurencji z krajowymi.

Tak zatem kilka spektakularnych bankructw na naszym rynku i prawdziwy wysyp barów i restauracji z polską kuchnią, tylko potwierdzają obserwacje, że do łask znów wraca schabowy z kapustą.

Do jednego z barów, gdzie równolegle obok kuchni toskańskiej podaje się także tradycyjnie dania polskie wybrał się reporter RMF Witold Odrobina. Co najchętniej jedzą teraz Polscy, posłuchaj w jego relacji:

RMF

Zobacz także