Muzeum dla czekolady
Od XIX wieku Belgia słynie z produkcji czekolady. W Brukseli działa nawet jej muzeum, które przyciąga zarówno walorami smakowymi, jak i zapachowymi. Można tam poznać historię czekolady i skosztować słodkich przysmaków.
Czekoladę produkuje się z nasion drzewa kakaowego, pochodzącego z Ameryki Południowej. Główną jej zaletą jest wpływ na dobre samopoczucie. Zawdzięcza to zawartości magnezu oraz umiejętności wyzwalania w mózgu substancji poprawiających nastrój.
Czekolada jest również niezwykle skoncentrowanym źródłem glukozy. Dostarcza energii w kilka minut po zjedzeniu. Dobra jest szczególnie po wyczerpującym treningu.
Belgowie oparli się unijnym normom i stosują mniej tłuszczów roślinnych w czekoladzie niż inne kraje, dzięki czemu ich czekolada wciąż jest jeszcze czekoladą.
Po brukselskim muzeum korespondentkę radia RMF, Katarzynę Szymańską-Borginion, oprowadzała jego właścicielka, należąca do trzeciego pokolenia wielkich belgijskich cukierników: