Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Muzeum dla czekolady

Od XIX wieku Belgia słynie z produkcji czekolady. W Brukseli działa nawet jej muzeum, które przyciąga zarówno walorami smakowymi, jak i zapachowymi. Można tam poznać historię czekolady i skosztować słodkich przysmaków.

/AFP

Czekoladę produkuje się z nasion drzewa kakaowego, pochodzącego z Ameryki Południowej. Główną jej zaletą jest wpływ na dobre samopoczucie. Zawdzięcza to zawartości magnezu oraz umiejętności wyzwalania w mózgu substancji poprawiających nastrój.

Czekolada jest również niezwykle skoncentrowanym źródłem glukozy. Dostarcza energii w kilka minut po zjedzeniu. Dobra jest szczególnie po wyczerpującym treningu.

Belgowie oparli się unijnym normom i stosują mniej tłuszczów roślinnych w czekoladzie niż inne kraje, dzięki czemu ich czekolada wciąż jest jeszcze czekoladą.

Po brukselskim muzeum korespondentkę radia RMF, Katarzynę Szymańską-Borginion, oprowadzała jego właścicielka, należąca do trzeciego pokolenia wielkich belgijskich cukierników:

RMF

Zobacz także