Od 3 lat walczą o "bułkę dla ucznia"
Pożywna kanapka zamiast pączka lub chipsów. Zdaniem "Dziennika Polskiego" jest szansa, że już w przyszłym roku dziecko będzie mogło kupić tanio zdrowe śniadanie w szkole.
Instytut Polskie Pieczywo i Krajowa Federacja Producentów Zbóż od trzech lat próbują przeforsować program "Bułka dla ucznia". Zasady projektu przypominają prowadzoną od 2004 r. przez Agencję Rynku Rolnego akcję "Szklanka mleka".
W ramach nowego projektu uczniowie będą mieli możliwość zakupu w szkole świeżej bułki z "wkładką", czyli z wędliną lub serem oraz warzywami. W cenie o połowę niższej, niż w tradycyjnej sprzedaży. Czego więc brakuje?
Wciąż brakuje jednoznacznego stanowiska resortu rolnictwa w tej sprawie, a tylko on ma kompetencje i możliwości realizacji programu - wskazuje "Dziennik Polski" w środowej publikacji.
INTERIA.PL/PAP