Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Sam sobie przyrządź rybę w restauracji

Weź wędkę, wypłyń w morze, złów rybę i przyrządź ją sam w dobrej restauracji! Dla wielu ludzi to tegoroczny hit nad Bałtykiem. Właściciele restauracji otwierają przed turystami drzwi do kuchni, zgodnie z zasadą klient nasz pan. A klienci za swoją ekstrawagancję zapłacą dużo.

Właściciele nadmorskich restauracji długo opierali się temu pomysłowi, ale w końcu ulegli. Tę modę kreowała m.in. Ludmiła Gołąbek z Łeby. Najprawdopodobniej to ona jako pierwsza pozwoliła turystom przekroczyć próg swej kuchni: "Idziemy na rękę naszym gościom, wiemy, że to jest ich hobby, dlatego zezwalamy na to".

Takiej ekstrawagancji spróbował także reporter RMF. Wszedł do restauracyjnej kuchni wraz ze swą rybą; zaznaczył, że nie potrafi gotować. Kucharz nie wyrzucił go, a wręcz przeciwnie - po krótkiej lekcji Adam Kasprzyk przyrządził węgorza w sosie ogórkowym.

Ta moda, zapewne jak każda, przeminie, a w kolejnych sezonach będą pojawiać się nowe. Ciekawe, czy bardziej nietypowe?

RMF

Zobacz także