Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Producenci tequilli w tarapatach

Producenci narodowego trunku Meksyku mają coraz większe kłopoty ze zdobyciem surowca potrzebnego do produkcji tequilli - soku z błękitnej agawy, którego fermentacja nadaje tequili niepowtarzalny smak i aromat.

Agawa rośnie bardzo wolno. Do produkcji alkoholu mogą być użyte wyłącznie rośliny mające 10 lat. Tymczasem plantacji nie odnawiano na początku lat 90. To stało się powodem obecnego kryzysu. Z działających dotychczas ponad pięciuset zakładów produkcyjnych, obecnie pracuje dwieście. Produkcja tequili spadła natomiast o prawie 20 procent.

RMF

Zobacz także