Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Pierogi najlepsze

To pierogi, a nie tradycyjny schabowy z kapustą są ulubionym daniem Polaków - wynika z sondażu Instytutu Badania Opinii RMF FM. To pierogi polecilibyśmy zagranicznym gościom jako nasze najlepsze danie narodowe.

/RMF

Polacy są dumni ze swojej "pierogowej" tradycji. Pierogi jemy chętnie i nie tylko uznane, z farszem mięsnym czy też z kapustą i grzybami, ale również z pieczarkami, szpinakiem, kaszą gryczaną, a latem także z nadzieniem owocowym.

Jednak to ponoć nie w farszu tkwi tajemnica dobrego pieroga; grunt to dobre ciasto, musi być parzone i pulchne. - Częściej w pierogach jest twarde ciasto, szczególnie obrzeża. Jeśli klienci trafią na twarde obrzeża, zrezygnują z takiego pieroga. Ciasto musi być miękkie i pulchne - przekonuje znawczyni pierogów z Poznania.

Najciekawsze w polskim uwielbieniu dla pierogów jest to, że potrawa ta przywędrowała do Europy aż z Dalekiego Wschodu.

RMF

Zobacz także