Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Niehigieniczne telegotowanie

Specjaliści od spraw higieny po obejrzeniu 60 godzin gotowania na ekranie opublikowali alarmujący raport. Dotyczy on programów kulinarnych emitowanych w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i w USA. Wynika z niego, że telewizyjni mistrzowie kuchni nie stosują podstawowych zasad higieny.

Na każdy poprawny przykład obchodzenia się z produktami spożywczymi, telewizyjni kucharze popełniają 13 wykroczeń higienicznych - średnio po 7 na półgodzinny program.

Kamery zarejestrowały prawdziwy kalejdoskop błędów. Jeden z prezenterów usunął z mięsa muchę nożem, po czym siekał nim warzywa. Zdarzały się przypadki wyciskania cytryny zębami i suszenia makaronu na kranie od zlewu.

Zdaniem specjalistów, obiad przyrządzony w ten sposób może smakować wyśmienicie, ale na deser będzie salmonella. Jedna z brytyjskich kuchmistrzyń np. notorycznie w czasie programu oblizuje palce. Obwieszona jest biżuterią i wygląda bardzo seksownie. Jej program bije wszelkie rekordy, choć na pewno nie wśród higienistów.

RMF

Zobacz także