Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Lody o dziwnych smakach

Krewetki, małże w ostrym sosie, ryba, szarlotka - to wcale nie menu restauracji, tylko smaki lodów, które można zjeść w Hiszpanii.

Podczas upałów to właśnie one stają się głównym daniem dnia, zastępując pełny trzydaniowy obiad.

Na Półwyspie Iberyjskim tegoroczne lato jest wyjątkowo gorące i mieszkańcy oraz turyści bardzo niechętnie zamawiają smażone steki czy gorące zupy.

- Przedtem lody były wyłącznie deserem. Jednak zmieniła się moda kulinarna i klimat. Jest coraz cieplej, dlatego lody zaczęły być podawane jako oddzielne danie. Można je podawać także do mięs i zup - mówi właścicielka restauracji, w której można spróbować m.in. lody o smaku kabaczka i brukselki.

Kupując lody w ulicznych budkach, za porcję trzeba zapłacić od 1 do 3 euro. W restauracji te o niezwykłych smakach kosztują nie mniej niż 6 euro.

RMF

Zobacz także