Komputerowy wzór pizzy
Naukowcy z Irlandii wykorzystali najnowsze zdobycze techniki - elektroniczne skanery, skomplikowane oprogramowanie komputerowe i cyfrowe aparaty fotograficzne, by opracować perfekcyjny model pizzy, oczywiście z matematycznego, a nie kulinarnego punktu widzenia.
Jak podaje najnowszy numer tygodnika "New Scientist", pizza przyszłości ma mieć równiutką warstwę sosu pokrywającą plasterki pieczarek, szynki, pomidorów, ziarenka kukurydzy i innych dodatków.
Formułę superpizzy opracowano, robiąc cyfrowe zdjęcia 25 dań dostarczonych przez jednego z mistrzów włoskiej kuchni. Potem komputery przeanalizowały te dane.
W efekcie powstał wzór matematyczny, określający optymalną grubość i średnicę ciasta, precyzyjne rozmieszczenie dodatków, grubość warstwy sosu.
Opracowanie to znajdzie zastosowanie w fabrykach żywności do automatycznej kontroli jakości pizzy.