Kawa na zdrowie
Dotychczas kawa nie była kojarzona ze zdrowym napojem, ale ostatnie badania prawdopodobnie będą musiały zmienić ten pogląd.
Czy kawa może być wysoce odżywcza? Naukowcy mają dowody, że tak. Kawa zmniejsza bowiem ryzyko zachorowania na kilka poważnych chorób, w tym cukrzycę, atak serca i marskość wątroby.
Naukowcy nie wiedzą jeszcze, dlaczego osoby, które mają w zwyczaju picie kawy, rzadziej chorowały na cukrzycę, ale mają kilka hipotez.
Kawa zawiera przeciwutleniacze, które pomagają kontrolować chorobowe zmiany w komórkach. Kofeina, najprawdopodobniej najsłynniejszy składnik kawy, ma niewiele wspólnego wspólnego z odkrytymi właściwościami trunku - badania nad kawą bezkofeinową dały podobne rezultaty.
Większe ilości kawy wydają się być szczególnie pomocne przy zapobieganiu cukrzycy. Z raportu, który zawiera statystyczne dane z wielu badań, wynika, że wśród osób pijących od czterech do sześciu filiżanek kawy dziennie ryzyko zachorowań spada o 28 proc. Wśród tych, którzy pili więcej, ryzyko jest zredukowane o 38 proc.
Niektóre badania wykazały, że kawa redukuje również ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponad 27 tys. Kobiet w wieku 55-69 lat poddano badaniom przez 15 lat. Norwescy naukowcy odkryli, że wśród pań, które piły do trzech filiżanek kawy dziennie, ryzyko spadło o 24 proc.
Nie można jednak powiedzieć, że wraz ze wzrostem spożycia kawy, zwiększają się korzyści. Badania tego nie dowodzą.
Nadal jednak niektórzy naukowcy nie są przekonani co do zdrowotnych właściwości kawy. Przykładowo opublikowane w styczniu badania dowodzą, że zawarta w dwóch filiżankach kawy kofeina może znacząco spowolnić dopływ krwi do serca zwłaszcza podczas wysiłku na wysokościach.
Rob van Dam, naukowiec z Harvardu jest zdania, że kofeina podnosi ciśnienie krwi i poziom niektórych aminokwasów, zwiększając tym, samym ryzyko ataku serca.
- Nikomu nie zaleciłbym picia kawy dla zdrowia, ale dla większości smakoszy tego trunku, kawa nie jest szkodliwa dla zdrowia - mówi na łamach "The New York Timesa" naukowiec.
Rozbieżne wyniki badań naukowców nie pozostawiają innej możliwości, jak tylko picie kawy z umiarem.