"Dziennik Gazeta Prawna": Zabić bakterie
Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy - jak każdy inny produkt spożywczy - też wymagają sterylizacji. Rozwiązanie tego problemu zaproponował zespół naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
Urządzeniu do sterylizacji przypraw jednej rzeczy nie sposób odmówić - że jego opis brzmi futurystycznie. Maszyna bowiem rozprawia się z bakteriami skrytymi w pieprzu czy papryce za pomocą plazmy.
Plazma jest jednak znacznie mniej futurystyczna, niż mogłoby się wydawać, bo w rzeczywistości to po prostu zjonizowany gaz, obecny na co dzień wokół nas. Występuje np. w piorunach czy zorzy polarnej, a także w żarówkach energooszczędnych czy telewizorach plazmowych.
Pomimo że urządzenie znajduje się jeszcze w fazie testowej, to już cieszy się zainteresowaniem.