Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

"Dziennik Gazeta Prawna": Zabić bakterie

Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że przyprawy - jak każdy inny produkt spożywczy - też wymagają sterylizacji. Rozwiązanie tego problemu zaproponował zespół naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Polscy naukowcy stworzyli urządzenie do sterylizacji przypraw (zdjęcie ilustracyjne)
Polscy naukowcy stworzyli urządzenie do sterylizacji przypraw (zdjęcie ilustracyjne)/123RF/PICSEL

Urządzeniu do sterylizacji przypraw jednej rzeczy nie sposób odmówić - że jego opis brzmi futurystycznie. Maszyna bowiem rozprawia się z bakteriami skrytymi w pieprzu czy papryce za pomocą plazmy.

Plazma jest jednak znacznie mniej futurystyczna, niż mogłoby się wydawać, bo w rzeczywistości to po prostu zjonizowany gaz, obecny na co dzień wokół nas. Występuje np. w piorunach czy zorzy polarnej, a także w żarówkach energooszczędnych czy telewizorach plazmowych.

Pomimo że urządzenie znajduje się jeszcze w fazie testowej, to już cieszy się zainteresowaniem.

PAP

Zobacz także