Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

W obronie karpia

Mało kto z nas wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej bez tradycyjnego karpia. Niewielu z nas też wie, że kupując żywą rybę w hipermarkecie, osiedlowym sklepie rybnym czy na bazarze, sprzedawca powinien zadbać o odpowiednie warunki transportu ryby. Bo zawinięcie nawet ogłuszonej ryby w gazetę czy foliowy worek powoduje, że narazimy się na niepotrzebne cierpienie zwierzęcia.

/Zgorzelec24.net

Przed kilkoma dniami Główny Lekarz Weterynarii wydał specjalne wskazówki dotyczące "właściwego postępowania z żywymi rybami przy sprzedaży detalicznej". Wprawdzie w naszym kraju nie ma przepisów prawnych, które w szczególny sposób regulowałyby sposoby postępowania z żywymi rybami, np. z karpiami, Główny Lekarz Weterynarii uprzedza, że w takim przypadku obowiązują zasady ustawy o ochronie zwierząt. Zalecenia Głównego Inspektoratu Weterynarii mówią o tym, kto powinien sprzedawać żywe ryby, w jaki sposób je uśmiercać i w czym sprzedawać. Inspektorzy przypominają sprzedawcom, że uśmiercanie ryb, np. karpia powinno być humanitarne, czyli bez zadawania zbytniego cierpienia. Według zaleceń inspektorów, najbardziej humanitarnym sposobem jest uderzenie ryby w głowę. Zabronione jest zabijanie ryb w obecności dzieci. Inspektorzy weterynarii przypominają, że sprzedawcy muszą zadbać o wydzielenie miejsca do zabijania ryb, np. za parawanem czy przenośną ścianką. Główny Lekarz Weterynarii wskazuje nawet, kto może zabijać ryby: musi to być osoba pełnoletnia. Jeśli kupujemy żywą rybę, sprzedawca musi nam ją zapakować do kubełka z wodą, ewentualnie do reklamówki z odpowiednią ilością wody i dostępem powietrza.

Wskazówki Głównego Lekarza Weterynarii trafiły do wszystkich powiatowych oddziałów inspekcji weterynaryjnej w całym kraju. Nad respektowaniem wytycznych mają czuwać inspektorzy i obrońcy zwierząt, którzy już sprawdzają, czy podczas sprzedaży w marketach i na targowiskach, rybom nie dzieje się krzywda.

Autor: tom

Zgorzelec24.net

Zobacz także