Reklama

Reklama

Uwaga na żywność kupowaną podczas upałów

Czy w czasie upałów jedzenie z bazarów jest niebezpieczne? - Jeżeli temperatura sięga powyżej 30 stopni, zalecałabym wstrzymać się od kupowania produktów, które są wystawione na wolnym powietrzu - zaleca Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Wszystko zależy też od tego jak produkty przechowywane są przez sprzedawców oraz ile czasu zajmuje ich transport do domu.

Reklama

Dietetyk informuje niektóre warzywa nie muszą być przechowywane w chłodni. - W lodówce nie musi być pomidor, ogórek, cebula, czosnek i zmieniarki. Natomiast reszta warzyw musi być przechowywana  w lodówce. Nabiał, mięso, ryby i wszelkie inne produkty raczej nie powinny być sprzedawane na wolnym powietrzu - mówi Stolińska.

- Przyjmuje się taką zasadę, że jeśli temperatura jest wyższa niż 30 stopni Celsjusza produkty nie powinny leżeć dłużej niż godzina - przestrzega.

Dietetyk apeluje również, by idąc na zakupy na bazarek dokładnie przyglądać się kupowanym przez nas warzywom.


Dowiedz się więcej na temat: żywność podczas upałów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy