Zjedli wiewiórkę w programie na żywo. Przekonują, by wprowadzić ją do menu
Risotto z wiewiórką smażoną na maśle - takim daniem raczono się w brytyjskim programie "This Morning". Potrawy z wiewiórki szarej próbował m.in. prowadzący Phillip Schofield. Fani programu są oburzeni - opisuje sprawę "The Mirror". Skąd pomysł na takie urozmaicenie menu?

Jedno jest pewne - brytyjskiemu programowi udało się zszokować swoich widzów i przyciągnąć uwagę nie tylko Brytyjczyków. Pytanie, czy było warto, bo fanów porannego pasma pomysł na nietypowe danie z wiewiórki raczej oburza.
W programie "This Morning" ugotowano danie z wiewiórki, a następnie kosztowano go na antenie. Potrawy - risotto z wiewiórki - próbował nawet jeden z prowadzących program Phillip Schofield, przy zauważalnym obrzydzeniu jego koleżanki. Holly Willoughby zdecydowanie odmówiła zjedzenia wiewiórki.
"Nie mam problemu ze smakiem czy konsystencją mięsa, ale wolałabym nie wiedzieć, co jem" - stwierdził Schofield, zajadając risotto.
Zjedzenie wiewiórki na antenie oburzyło wielu fanów, których nie przekonała propozycja rozszerzenia menu o tego uroczego gryzonia. Choć jest i druga strona medalu, cześć Brytyjczyków akceptuje wiewiórki w menu. Można je spotkać w sklepach na działach z dziczyzną. Jak czytamy w "The Guardian", mięso wiewiórek bardzo przypomina królika, ale jest suchsze.
Dlaczego zjedli wiewiórkę na antenie?
Skąd pomysł, by w trakcie programu na żywo jeść akurat wiewiórki? Za wszystkim stoi grupa Exmoor Squirrel Project, której członkowie byli obecni w studio "This Morning". To oni chcą zachęcać ludzi do jedzenia wiewiórek szarych, co miałoby - ich zdaniem - pomóc w uratowaniu populacji rodzimej wiewiórki rudej.
Exmoor Squirrel Project zwrócił się do Brytyjczyków, by na swoich włościach zakładali pułapki na wiewiórki szare, zaś do restauratorów, by wprowadzili do menu potrawy z tego zwierzęcia.

Kłopoty Brytyjczyków z wiewiórką szarą
Kerry Hosegood, szef Exmoor Squirrel Project argumentował, że szara wiewiórka sieje spustoszenie w Wielkiej Brytanii uszkadzając drzewa. Zwierzęta w okresach niedoboru pokarmu zgryzają korę i zjadają głębiej położone tkanki powodując poważne osłabienie drzew. "Przez 150 lat zniszczyły znaczną część naszej natury, a nasze lasy nie są w stanie wystarczająco szybko się zregenerować" - przekonuje Hosegood, cytowany przez BBC.
Dodatkowo szara wiewiórka jest gatunkiem inwazyjnym, który wypiera rodzimy gatunek. Próby przywrócenia wcześniejszej populacji wiewiórki rudej za każdym razem okazywały się bezskuteczne.
- Szacuje się, że obecnie w Wielkiej Brytanii jest około 120 tys. czerwonych wiewiórek i aż trzy miliony szarych - wylicza Hosegood. Wiewiórki szare - większe i silniejsze od rudych zajęły też bogatsze w pokarm tereny w lasach liściastych, spychając rude na terytoria uboższe w pożywienia.
Exmoor Squirrel Project przekonuje, że redukując populację szarych wiewiórek nie należy ich marnować, ale... wprowadzić do jadłospisu.