Reklama

Reklama

Zaskakujące badania. Płody "płaczą" gdy matka je jarmuż

Smak jarmużu wywołuje na twarzach nienarodzonych dzieci grymas podobny do płaczu - wynika z badań naukowców z University of Durham w Wielkiej Brytanii. Płody dwukrotnie częściej "uśmiechały się", gdy matkom podano kapsułki ze sproszkowaną marchwią. To pierwsze badanie, w którym naukowcy przyjrzeli się reakcjom płodów na smak potraw.

Badania prowadzone przez naukowców już wcześniej wskazywały, że nawyki żywieniowe ludzi mogą się kształtować jeszcze przed urodzeniem, a wpływ na nie może mieć m.in. dieta matki. Zespół ekspertów z University of Durham rzucił więcej światła na tę teorię.

Badanie: Płody reagują na pokarm spożywany przez matkę

Jak donosi "Guardian", badacze przyjrzeli się wynikom badania USG niemal 70 ciężarnych kobiet w wieku od 18 do 40 lat, które podzielono na dwie grupy. Jedna na 20 minut przed badaniem zażyła kapsułki ze sproszkowanym jarmużem, druga - z marchwią

Badacze zaznaczają, że deklarowane spożycie warzyw wśród badanych kobiet nie różniło się w obu grupach, a kobiety zostały poproszone o powstrzymanie się od jedzenia na godzinę przed badaniem. Grupą kontrolną były archiwalne wyniki 30 kobiet, które nie zażywały żadnych kapsułek.

Reklama

Zespół naukowców przeprowadził analizę poklatkową ruchów twarzy płodów, zwracając szczególną uwagę na te, przypominające śmiech lub płacz. Wyniki opracowano na podstawie w sumie 180 skanów 99 płodów.

Płody a jarmuż. "Grymas podobny do płaczu"

Naukowcy doszli do wniosku, że płody, których matkom podano kapsułki z jarmużem, dwukrotnie częściej wykazywały grymas twarzy podobny do płaczu. Zupełnie odwrotne wyniki uzyskano w badaniach płodów, których matki połknęły kapsułkę z marchwią - w tym przypadku na twarzach płodów dwukrotnie częściej - w porównaniu z grupą kontrolną - pojawiał się uśmiech.

- Przejrzystość tych wyników jest zaskakująca - powiedział dr Benoist Schaal, ekspert w zakresie smaku i zachowania karmienia. Dodał, że "oznaczają one, że w chwili gdy matka nie skończyła jeszcze posiłku, płód jest już zdolny wyczuć, co zjadła".

Naukowcy planują kolejne badania

Zespół, który przeprowadził badanie wyjaśnił w opublikowanym w "Psychological Science" artykule, że płynie owodniowym obecne są aromaty z diety matki. "Kubki smakowe mogą wykrywać substancje chemiczne związane ze smakiem od 14 tygodnia ciąży, a cząsteczki zapachu mogą być wyczuwane od 24 tygodnia ciąży" - podano.

Badacze chcą teraz zbadać reakcję niemowląt na różne smaki już po urodzeniu. - Mam nadzieję, że zobaczymy mniej negatywnych reakcji na warzywa, jeśli płody będą wystawione na jarmuż w okresie prenatalnym - powiedziała Beyza Ustun jedna z autorek badania. 

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy