W przestrzeni kosmicznej dojdzie do prawdziwej gastronomicznej rewolucji; także tam dotrą dania kuchni włoskiej - podkreślają media i dodają, że ta "epokowa zmiana" to zasługa pierwszej astronautki z Italii. Samantha Cristoforetti przed rozpoczęciem swej misji o nazwie Futura 23 listopada uczestniczyła w przygotowaniu menu dla niej i dla jej kolegów z ISS. Doprowadziła do tego, że z orbitalnego jadłospisu wyrzucono nasyconą chemikaliami żywność. Zastąpiono ją m.in. daniami kuchni śródziemnomorskiej o najwyższej jakości i z certyfikatami ruchu Slow Food, krzewiącego zdrową, lokalną żywność. We współpracy z laboratorium w Turynie i tamtejszym szefem kuchni Astro-Samantha, jak jest nazywana we Włoszech, opracowała dania z dodatkiem ważnych dla diety w tak nadzwyczajnych warunkach warzyw strączkowych: znakomitej fasoli z Piemontu i soczewicy z Sycylii, a także bobu z Emilii-Romanii. Wybrano je przede wszystkim z powodu ich wartości odżywczych. W menu znajdzie się risotto, komosa ryżowa, znakomite przyprawy i desery. Wszystko zapakowane w specjalnych hermetycznych torebkach. Na orbicie nie zabraknie też najlepszej włoskiej kawy. Dla astronautów skonstruowano specjalny ekspres do jej parzenia w warunkach nieważkości.