Temperatura była w tym roku jak dotąd wyższa od średniej rocznej o 1,53 stopnia Celsjusza. Według instytutu, który analizował dane z pierwszych dziewięciu miesięcy 2018 r., szczególnie gorący był kwiecień, gdy zanotowano rekord temperatur zarejestrowanych w tych miesiącach w ciągu ponad 200 lat. Jak wyjaśnił klimatolog Instytutu Michele Brunetti, średnia temperatury w tym roku w kwietniu była wyższa o prawie 3,5 stopnia od dotąd rejestrowanych. Oczywiście, aby z całą pewnością móc stwierdzić, że 2018 był najgorętszym rokiem od zawsze, trzeba będzie poczekać do końca grudnia - podkreślił ekspert.Jak donosi "Notice D'Abrusso" zmiany klimatyczne we Włoszech mogą spowodować, że ten kraj może w konsekwencji mieć problemy, by zachować swoją tożsamość kulturową, głównie w dziedzinie kuchni. Zmieniają się bowiem naturalne warunki środowiskowe dla dojrzewania pomidorów, starzenia się serów lub wina. Typowe włoskie produkty, jak pisze dziennik, mogą stracić swą wyjątkowość.Już dziś słynne włoskie wina przechowywane w piwnicach, leżakują w innej temperaturze. Ta średnia wzrosła o 1 st. Celsjusza w ciągu ostatnich 30 lat.Roberto Moncalvo z instytutu przekonuje, że zmiany klimatyczne to "nowe wyzwanie dla przedsiębiorstw rolniczych", które teraz muszą modyfikować sposób upraw.