Przegląd 30 badań nad prawie 12 tys. osób wykazują, iż codzienne zażywanie witaminy C, bez względu na ilość, nie ma większego wpływu na długość, czy stan przeziębienia. Generalnie naukowcy stwierdzili, iż korzyści z przyjmowania witaminy C są tak niewielkie, że nie są warte kosztów związanych z zakupem witamin bądź też ich substytutów. Jednakże osoby, od których wymagane są okresy długotrwałego wysiłku jak np. maratończycy zażywając codziennie witaminę C mogą zredukować ryzyku przeziębień o połowę - wynika z badań naukowców. - Wydaje się biologicznie uzasadnionym twierdzenie, iż witamina C pomaga wzmocnić system odpornościowy, jednakże ma to miejsce jedynie w przypadku osób, które cierpią na niedobór witaminy C, co jest bardzo rzadkie - mówi dietetyk Catharine Collins. W 1970 r. zdobywca nagrody Nobla w dziedzinie Chemii Linus Pauling zachęcał do przyjmowania 1000 mg witaminy C dziennie w celu uniknięcia przeziębień. Obecnie zaleca się przyjmowanie ok. 60 mg dziennie, a 200 mg to absolutne maksimum. Taką ilość witaminy C można bez problemu zaspokoić za pomocą samych owoców.