Reklama

Reklama

Wielka Brytania: Salmonella w mięsie z Polski?

Pięć osób zmarło w Wielkiej Brytanii prawdopodobnie w wyniku zatrucia pokarmowego kurczakiem zawierającym bakterie salmonelli. Mięso miało pochodzić z Polski – twierdzi "The Daily Mail".

Brytyjska Food Standards Agency, odpowiednik polskiego Głównego Inspektoratu Sanitarnego, wycofała ze sprzedaży trzy produkty zawierające kurczaka.

Mięso miało zawierać bakterie salmonelli i prawdopodobnie przyczyniło się do śmierci pięciu osób oraz kilkuset zatruć pokarmowych.

Spory odsetek z nich to dzieci. Według doniesień blisko połowa zatrutych nie miała ukończonych 16 lat. Wiele z nich trafiło do szpitala.

Jak pisze "The Daily Mail", feralne mięso miało pochodzić z Polski. Już na Wyspach Brytyjskich zostało przetworzone w produkty przeznaczone do szybkiego przygotowania i sprzedawana w dużych sieciach marketów: kawałki kurczaka w panierce i kotlety z piersi kurczaka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama