Ekspert WHO do spraw bezpieczeństwa żywności Peter Ben Embarek podkreślił, że przypadki zachorowań na grypę A/H1N1 nie powinny być powodem ograniczenia handlu mięsem na świecie. Wyjaśnił, że nie ma sensu wybijanie świń z powodu wystąpienia wirusa grypy. Dodał, że właściwie przyrządzoną wieprzowinę i wyroby wieprzowe można bezpiecznie spożywać. "Nie można się zarazić przez żywność. Musimy podjąć kroki, aby uniknąć niepotrzebnych kontaktów ludzi z chorymi zwierzętami" - powiedział. Wyraził opinię, że należy nasilić obserwację zarówno zwierząt, jak i ludzi w sytuacji, gdy w Kanadzie u świń wykryto nowego wirusa grypy A/H1N1. Zwierzęta najprawdopodobniej zaraziły się od jednego z pracowników farmy, który powrócił niedawno z Meksyku. WHO wprowadziła w środę piąty w skali sześciostopniowej stopień zagrożenia pandemią grypy A/H1N1. W skali tej dopiero 6 stopień oznacza pandemię.