- Nalegamy, by konsumenci wstrzymali się od jedzenia wszelkich produktów, które mogą zawierać masło orzechowe do czasu, gdy będziemy dysponować dalszymi informacjami - powiedział dr Stephen Sundlof z Ośrodka ds. Bezpieczeństwa Żywności w Zarządzie Żywności i Leków (FDA). Do piątku wieczór zarejestrowano 474 przypadki zatrucia salmonellą w 43 stanach. Niemal jedna czwarta osób została hospitalizowana. Skażenie salmonellą mogło przyczynić się do sześciu zgonów. Spółka Peanut Corporation of America została poinformowana przez FDA, że w niektórych próbkach jej produktów wykryto obecność salmonelli. Chodzi o duże opakowania masła oraz pasty orzechowej. Te produkty nie były sprzedawane przez sklepy detaliczne, jednak mogły być używane przez innych producentów do ich wyrobów. FDA zaapelowała do konsumentów o ostrożność. Jak zapowiedziała, producenci żywności w ciągu najbliższych dni dostarczą informację o swoich produktach. W obawie przed ewentualnością skażenia salmonellą firma Hy-Vee wycofała swoje ciastka zawierające masło orzechowe, które sprzedawała w siedmiu stanach. Również Kellogg oznajmił w piątek, że wycofuje niektóre produkty. Źródłem skażenia mogła być przetwórnia ze stanu Georgia.