Reklama

UE: Nie szykujemy zamachu na niemiecki chleb

Komisja Europejska zapewniła, że nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Komisja Europejska zapewniła, że  nie szykuje zamachu na niemieckie pieczywo, w tym słynne precle, z  powodu znacznej zawartości niezdrowej soli.

Obawy o przyszłość niemieckiego chleba pojawiły się najpierw w Bawarii, a potem w innych landach Niemiec, w związku z unijną legislacją o oznaczeniach wartości odżywczych artykułów żywnościowych.

"Frankfurter Allgemeine Zeitung" napisał, że zdaniem niemieckich piekarzy ich mocno solone wyroby zostaną w UE uznane za szkodliwe dla zdrowia i ludzie przestaną je kupować.

- Unia Europejska nie ma zamiaru regulować zawartości soli w chlebie - ani niemieckim, ani żadnym innym - zapewniła rzecznika KE ds. zdrowia Nina Papadulaki - KE nie prowadzi ataku na niemiecki chleb.

Reklama

Nerwowość niemieckich piekarzy wzięła się z prowadzonych obecnie dyskusji nad wdrożeniem rozporządzenia przyjętego w 2006 r., które ma chronić konsumentów przed nieprawdziwym reklamowaniem produktów jako "zdrowe".

Zgodnie z nim możliwe będzie zachęcanie klientów napisami typu "bez cukru", "źródło protein" czy "ubogi w cholesterol". Lecz jeśli jednocześnie za dużo jest w nich cukru, tłuszczu albo właśnie soli, to trzeba będzie o tym konsumenta wyraźnie poinformować. Tak by nie uważał pieczywa "bogatego w błonnik" za zdrowy, skoro jest za słone albo za tłuste.

- Chcemy tylko informować konsumentów, co jedzą - powiedziała Papadulaki.

W trwających z krajami członkowskimi dyskusjach chodzi m.in. o ustalenie, jaki poziom soli ma być "zdrowy", czyli - od jakiego poziomu należy umieszczać na opakowaniu ostrzeżenie o jej zbytniej zawartości. Decyzja jeszcze nie zapadła, bo eksperci nie potrafią się w tej sprawie dogadać, więc niewykluczone, że naciski niemieckich piekarzy przyniosą skutek.

"FAZ" informował, że piekarzom już udało się podnieść dopuszczalny poziom soli w pieczywie z 1,2 proc. (zalecenie Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności) do 1,5 proc. w stosunku do ilości zużytej mąki.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: zamachy | Komisja Europejska | chleb | Niemcy

Reklama

Reklama

Reklama