Tajemnicza epidemia we Francji. Kilkoro dzieci w szpitalu
12-letnia dziewczynka zmarła, a siedmioro innych dzieci trafiło do szpitala w związku z objawami ciężkiego zatrucia pokarmowego. Przyczyna wybuchu epidemii na północy Francji nie została jeszcze ustalona.

Pierwsze przypadki choroby zaczęły pojawiać się w okolicach i w samym mieście Saint-Quentin, na południe od Lille, 12 czerwca. W ciągu następnych dni do szpitala trafiały kolejne dzieci w wieku od roku do 12 lat.
Jak informuje BBC News, przyczyna wybuchu epidemii nie została jeszcze ustalona. Uważa się, że dzieci, u których zauważono objawy ciężkiego zatrucia pokarmowego, nie miały ze sobą kontaktu.
W poniedziałek z powodu rzadkiej choroby zwanej zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS), objawiającym się ostrą niewydolnością nerek, zmarła 12-letnia dziewczynka - poinformował prefekt regionu Aisne. Najczęstszą przyczyną zakażenia jest bakteria E. coli.
Francja: Kilkoro dzieci w szpitalu. Mają objawy groźnej choroby
Jak przekazał regionalny urząd zdrowia w Hauts-de France, ostatni przypadek zatrucia został zanotowany w środę wieczorem.
Wszystkie ośmioro dzieci przyjęto do szpitala z poważnymi objawami ze strony układu pokarmowego, a u pięciorga z nich wystąpił zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS).
Służby sanitarne prowadzą testy, badając każdy przypadek zakażenia.
Według nich nic nie wskazuje na to, by dzieci jadły razem posiłki. Wykluczono również wszelkie problemy z lokalną wodą z kranu. W komunikacie podano, że nadaje się ona do picia i do codziennego użytku.
Pilny apel do rodziców we Francji
Zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który jest chorobę zakaźną, najczęściej wywołuje bakteria E. coli - poinformowały francuskie władze. Jednak rodziny, których dotknęła choroba, pozyskiwały żywność z różnych źródeł, więc trudno jest ustalić źródło skażenia - wyjaśniono.
Inspektorzy badali, czy przyczyną wybuchu epidemii było skażone mięso. W czwartek zamknięto kilka rzeźni w Saint-Quentin - podała lokalna agencja prasowa L'Aisne nouvelle.
Jeden z właścicieli powiedział, że w celu przebadania zabrano mu całe mięso, marynaty i przyprawy.
Francuskie władze zalecają rodzicom zachowanie czujności i ścisłe przestrzeganie zasad higieny w domu, jak regularne mycie rąk, mycie owoców i warzyw, dokładne gotowanie mięsa i oddzielanie surowej żywności od ugotowanej.
Zobacz również:
- Nowy wariant koronawirusa dotarł do Europy. Ma charakterystyczny objaw
- Zbyt gorąco w Kraju Wschodzącego Słońca. W szpitalach lądują nawet strażacy
- Niemieckie władze alarmują. Trwa obława za dzikim zwierzęciem
- Dom opieki w Nurcu pod stałym nadzorem. Kolejne instytucje podejmują działania
- Turyści nad Bałtykiem powinni uważać. W niemieckim kurorcie nowy zakaz