Dania wycofała ze sprzedaży ostre dania z makaronem, które są importowane z Korei Południowej. Decyzja objęła trzy konkretne rodzaje makaronu instant firmy Samyang Foods - Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken oraz Hot Chicken Stew. Decyzja została podjęta po tym, jak stwierdzono, że dania mogą prowadzić do "ostrego zatrucia". Dania wycofała znany makaron. Powodem zagrożenie dla zdrowia Duńskie Urząd ds. Weterynarii i Żywności stwierdził, że produkty te zawierają zbyt dużo kapsaicyny - związku chemicznego odpowiedzialnego za pikantny smak papryki chili. "Dania z makaronem reklamowane jako wyjątkowo ostre nie mogą być już sprzedawane, ponieważ konsumenci, a zwłaszcza dzieci, ryzykują ostrym zatruciem" - napisano w komunikacie. "Zawartość kapsaicyny jest tak wysoka, że może stanowić zagrożenie dla zdrowia" - podkreślono. Jak przekazała agencja AP, w Danii wiele dzieci zachęca się poprzez media społecznościowe do zjedzenia, jak najostrzejszych makaronów. Według ekspertów tak ostre dania mogą prowadzić do nudności, wymiotów, a także mogą znacznie podnieść ciśnienie. W związku z tym duński urząd zażądał wycofania produktów ze sklepowych półek. Konsumentów poproszono o wyrzucenie zakupionych makaronów albo zwrócenie ich sprzedawcy. Koreański makaron zniknie z półek. Pierwszy taki przypadek W oświadczeniu dla dziennikarzy firma Samyang stwierdziła, że rozumie podjęte w Danii kroki. Stwierdziła, że te nie wynikały z kwestii jakości produktu, ale po prostu z faktu, że lokalne władze uznały je za "zbyt ostre i potencjalnie powodujące problemy". Marka dodała, że eksportuje produkty na cały świat i pierwszy raz spotyka się z taką sytuacją. ---- Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!