Reklama

Reklama

Powstała jadalna folia, która zabija wirusy

Rosyjsko-indyjska grupa naukowców opracowała produkowaną z glonów folię, która szybko rozkłada się w środowisku, a można ją nawet zjeść. Co więcej, może ona wydłużać przydatność pakowanych produktów do spożycia i zabijać wirusy.

Badacze z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego z kolegami z Indii na łamach "Journal of Food Engineering" przedstawili pełną nietypowych zalet folię do pakowania spożywczych produktów.

Morskie glony

Z jej pomocą można pakować różne rodzaje produktów spożywczych - owoce, warzywa, mięso czy owoce morza. Składa się przy tym z naturalnych składników i w wodzie, w ciągu jednej doby, rozpuszcza się aż w 90 proc., a przy tym jest jadalna.

- Stworzyliśmy trzy rodzaje błon do pakowania jedzenia opartych na dobrze znanym naturalnym, otrzymywanym z morskich glonów biopolimerze - alginianie sodu - wyjaśnia jeden z autorów wynalazku, Rammohan Aluru.

Reklama

- Jego cząsteczki mają taką właściwość, że formują błony. Alginian sodu jest obiecującą makrocząsteczką z możliwością tworzenia błon przez hydrolizę i w dużych ilościach występuje w ścianach komórkowych w połączeniu z różnymi solami. Największą zaletą alginianu sodu jest to, że w środowisku wodnym zachowuje się jak płynny żel - kontynuuje naukowiec.

Zalety

Badacze połączyli alginian z naturalnym przeciwutleniaczem - kwasem ferulowym, co umożliwiło uzyskanie podwójnej korzyści. Po pierwsze nadało to folii wytrzymałość, a po drugie sprawiło, że przedłuża ona przydatność opakowanych produktów do spożycia. - Pożywienie dłużej pozostaje świeże dzięki składnikowi, który spowalnia proces utleniania - podkreśla jeden z naukowców prof. Grigory Zyryanov.

Dodatkowo naukowcy mogą dodać naturalne substancje, które także poprawią możliwości przechowywania produktów. - Czosnek, kurkuma i imbir zawierają substancje, które mogą zapobiegać roznoszeniu wirusów - twierdzi badacz.

Kolejną zaletą jest prostota wytwarzania folii, które nie wymaga szczególnych, nowego typu urządzeń. - Folię można wytwarzać np. w fabryce polimerów. Jedynym warunkiem jest spełnienie standardów odpowiednich dla żywności. Jeśli w pobliżu znajduje się niewyczerpane źródło glonów czyli ocean, wytwarzanie takich błon nie będzie trudne - mówi prof. Zyryanov.

Więcej TUTAJ i TUTAJ

Wasze komentarze
No hate

Wyrażaj emocje pomagając!

Grupa Interia.pl przeciwstawia się niestosownym i nasyconym nienawiścią komentarzom. Nie zgadzamy się także na szerzenie dezinformacji.

Zachęcamy natomiast do dzielenia się dobrem i wspierania akcji „Fundacja Polsat Dzieciom Ukrainy” na rzecz najmłodszych dotkniętych tragedią wojny. Prosimy o przelewy z dopiskiem „Dzieciom Ukrainy” na konto: ().

Możliwe są również płatności online i przekazywanie wsparcia materialnego. Więcej informacji na stronie: Fundacja Polsat Dzieciom Ukrainy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy