Raport, którego współautorami są naukowcy z uniwersytetów w Sydney i Queensland oraz Chińska Akademia Nauk Rolniczych, przeanalizowali dziesiątki już istniejących raportów opublikowanych w ciągu ostatnich trzech dekad i zbadali powody wymierania owadów. Analiza podkreśla, jak ważną rolę odgrywają owady w ekosystemie i łańcuchu pokarmowym. Twórcy raportu podają, że do głównych przyczyn wymierania owadów należy zaliczyć m.in. "utratę siedlisk i konwersję na intensywne rolnictwo i urbanizację", zanieczyszczenia pestycydami i nawozami, czy zmiany klimatyczne. Raporty o wymieraniu owadów nie są nowe W ubiegłym roku, w jednym z badań stwierdzono, że liczba owadów latających w niemieckich rezerwatach przyrody spadła o ponad 75 proc. w czasie trwania 27-letnich badań, co oznacza, że wymieranie odbywa się nawet poza obszarami dotkniętymi działalnością człowieka. "To nie są tereny rolnicze, są to lokalizacje mające na celu zachowanie różnorodności biologicznej, ale wciąż widzimy, jak owady wymykają się z naszych rąk" - powiedział współautor raportu, Caspar Hallman. Autorzy raportu wezwali do radykalnych i natychmiastowych działań. Zaproponowali przegląd istniejących metod rolniczych, w tym zdecydowane ograniczenie stosowania pestycydów. Naukowcy przestrzegają, że jeśli nie zmienimy naszych sposobów produkcji żywności, owady wyginą w ciągu kilku dekad, a to będzie miało katastrofalny skutek na środowisko.