Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sugerowała do tej pory ograniczenie spożycia dodawanych do żywności i napojów cukrów do mniej niż 10 procent całkowitego dziennego spożycia energii. Tak wynikało z poprzednich badań, które wykazały, że nadmierne spożycie cukru może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Nowa recenzja badań, opublikowana w środę na łamach czasopisma akademickiego "The BMJ", zaleca ograniczenie spożycia dodanych cukrów do około sześciu łyżeczek dziennie oraz wypijanie mniej niż jednej porcji tygodniowo napojów słodzonych cukrem. Cukier w diecie: Astma, depresja, nowotwory. A to dopiero początek listy Jak czytamy w raporcie, naukowcy udowodnili "znaczące szkodliwe powiązania" pomiędzy spożyciem cukru a negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak: astma, cukrzyca, otyłość, choroby serca, depresja i niektóre nowotwory. Zespół pracujących nad tym zagadnieniem ekspertów, w tym naukowców z Sichuan University w Chinach, przeprowadził metodą "parasolowego przeglądu" (umbrella review) sprawozdanie z wcześniej analizowanych badań. Tego typu synteza przeprowadzana jest w celu zapewnienia wysokiego poziomu podsumowania dotychczasowych badań na określony temat. Najnowsza analiza obejmowała 73 przeglądy badań z 8601 artykułów zawierających 83 skutki zdrowotne u dorosłych i dzieci. Oceniając jakość metodologiczną tych artykułów oraz określając poziom jakości dowodów dla każdego zawartego w artykułach wyniku jako "wysoką", "umiarkowaną", "niską" lub "bardzo niską", wyciągnięto konkretne wnioski. Stwierdzono m.in. "znaczące szkodliwe powiązania" między zawartością cukru w diecie a aż 18 skutkami metabolicznymi, w tym: cukrzycą, dną moczanową i otyłością. Na podstawie przeglądu odkryto również szereg szkodliwych powiązań między spożyciem cukru a 10 skutkami zdrowotnymi serca, w tym: nadciśnieniem, zawałem serca i udarem, a także siedmioma rodzajami raka, m.in. rakiem piersi, prostaty i trzustki. Analiza - jak czytamy w "The Independent" wykazała także powiązania z 10 innymi wynikami, takimi jak: astma, próchnica zębów, depresja, a nawet... śmierć. Osoby spożywające w nadmiarze napoje słodzone cukrem miały też znacznie zwiększoną masę ciała w porównaniu do osób, które spożywały je w mniejszej ilości - podano w raporcie. Naukowcy podkreślają, że nie znaleziono żadnych wiarygodnych dowodów wykazujących korzystne powiązania między spożyciem cukru w diecie a jakimkolwiek skutkiem zdrowotnym. W podsumowaniu raportu zapowiedziano też konieczność przeprowadzenia dodatkowych badań, by znaleźć więcej dowodów na związek między spożyciem cukru a występowaniem raka. Nie przekraczaj tej dawki cukru. Ustalono nowy poziom dopuszczalnego spożycia na dobę Nowe wnioski, w połączeniu z wytycznymi WHO, Światowego Funduszu Badań nad Rakiem i Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, sugerują ograniczenie spożycia cukrów nie występujących naturalnie w diecie do wartości poniżej 25 g dziennie. "Zaleca się ograniczenie spożycia cukrów wolnych lub cukrów dodanych do poniżej 25 g dziennie (około sześciu łyżeczek) oraz ograniczenie spożycia napojów słodzonych cukrem do mniej niż jednej porcji tygodniowo (około 200-355 ml, czyli jednej szklanki) w celu zmniejszenia niekorzystnego wpływu cukrów na zdrowie" - napisali naukowcy w badaniu cytowanym przez brytyjski portal.