Podstawowe informacje o świńskiej grypie podaje Państwowa Inspekcja Sanitarna na swojej stronie internetowej. Inspekcja podkreśla, że grypa świń - której nowy wirus pojawił się w Meksyku i USA - nie przenosi się przez żywność, toteż nie można się nią zarazić, jedząc mięso wieprzowe. Prawidłowo przygotowana i poddana obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie) wieprzowina jest bezpieczna. " " "Grypa może przenosić się bezpośrednio ze świń na ludzi i z ludzi na świnie. Do zakażenia ludzi dochodzi najczęściej poprzez bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami. Może również dochodzić do przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka" - czytamy na stronie internetowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej,. Objawy zachorowania na świńską grypę są podobne do objawów gryp sezonowych. Występuje gorączka, osłabienie, brak apetytu, kaszel, a u niektórych osób - katar, ból gardła, nudności, wymioty i biegunka. Jednak wirusy grypy zwierzęcej różnią się od wirusów grypy ludzkiej, dlatego szczepionki przeciwko grypie sezonowej mogą nie zapewnić pełnej ochrony przed zakażeniem wirusem grypy świńskiej. Państwowa Inspekcja Sanitarna podaje, że wirusy grypy świń stale ulegają zmianom. Świnie mogą zostać zakażone przez wirusy nie tylko grypy świń, ale też ptaków, ludzi. Kiedy dojdzie do jednoczesnego zakażenia świni wirusami pochodzącymi od różnych gatunków, może dojść do wymiany materiału genetycznego pomiędzy wirusami, a w jej wyniku powstaje nowy szczep wirusa. Sanepid uspakajał w niedzielę, że w Polsce nie ma w tej chwili zagrożenia świńską grypą. Ofiarą świńskiej grypy padło już prawdopodobnie 81 osób w Meksyku, a 1300 jest zarażonych. Służby sanitarne USA informowały w niedzielę o 20 przypadkach zachorowań.