Thanksgiving Day od 1789 roku jest świętem państwowym. Termin obchodów ustanowił w roku 1863 prezydent Abraham Lincoln. Legenda głosi, że Indianie przynieśli dzikiego indyka kolonistom w Nowej Anglii, którzy dzięki temu przetrwali zimę. Na pamiątkę tego zdarzenia ustanowiono święto, podczas którego pod nóż idą miliony indyków. Szacuje się, że w zeszłym roku Amerykanie zjedli 45 milionów ptaków. Tradycyjnie życie jednemu z nich daruje urzędujący prezydent. W sferze kulinarnej kluczową sprawą jest wybór indyka - najlepiej, by był świeży, a nie mrożony. Przygotowanie indyka trwa około 4 - 5 godzin. Nadziewa się go zazwyczaj chlebem i przyprawami wymieszanymi z wodą i masłem. W Święto Dziękczynienia obowiązkowe są także żurawiny oraz ciasto dyniowe. Reszta zależy od osobistych preferencji. Najczęściej na obiad oprócz plastra indyczego mięsa je się także plaster szynki. Niektórzy nie potrafią obejść się bez kukurydzy, słodkich ziemniaków, pieczonej cebuli, czy też jabłek. Z okazji tego święta na ulicach Nowego Jorku corocznie odbywa się parada. Tradycyjnie odbywają się też świąteczne mecze futbolu amerykańskiego. Więcej o meczach NFL w Thanksgiving w serwisie Sport Piątek po Święcie Dziękczynienia jest uważany w USA za dar dla sklepikarzy, sobotę spędza się na rodzinnych spacerach. Thanksgiving Day jest też umownym początkiem okresu świątecznego.