Południowy stan Tamilnadu wprowadził zakaz sprzedaży waty cukrowej po tym, jak badania laboratoryjne potwierdziły obecność substancji rakotwórczej w badanych próbkach. Materiał do analizy pobrano od lokalnych sprzedawców z różnych miast, głównie ze stoisk usytuowanych blisko plaży, gdzie słodki przysmak cieszył się szczególną popularnością. Okazało się, że większość ze słodyczy nie została zakupiona od zarejestrowanych fabryk, a wytworzona przez niezależnych sprzedawców. W próbkach wykryto rakotwórczy związek chemiczny rodaminę-B, która nadaje wacie różowy odcień. Użycie tego barwnika do produktów spożywczych jest w Europie zakazane. Indyjski stan zakazał sprzedaży. Kolejne biorą przykład Cytowany przez BBC, specjalista ds. bezpieczeństwa żywności P. Satheesh Kumar stwierdził, że składnik może "prowadzić do raka i szkodliwie wpływać na wszystkie narządy ciała". Po wprowadzeniu zakazu, minister zdrowia stanu Tamilnadu, przekazał, że za sprzedaż waty z tym składnikiem może grozić odpowiedzialność karna. Wzorując się na stanie, sąsiedni Andhra Pradesh również rozpoczął testowanie próbek w należącym do niego miastach. Z kolei urzędnicy ds. bezpieczeństwa żywności w Delhi również zaczęli nawoływać do wprowadzenia zakazu sprzedaży waty cukrowej. ***Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!