Według przedstawiciela lokalnych władz Abhijita Sinha do szpitala w stolicy stanu, Patnie, zabrano 27 dzieci i kucharza; stan dziesięciorga z nich określa się jako poważny. Uczniowie mają od 8 do 11 lat. Do zatrucia doszło we wtorek. Na obiad dzieci jadły ryż z soczewicą. Ze wstępnych ustaleń specjalnego zespołu ds. zbadania przyczyn zatrucia wynika, że w jedzeniu znaleziono ślady substancji fosfoorganicznej używanej jako środek owadobójczy przy uprawie ryżu i pszenicy. Podejrzewa się, że produkty nie były umyte przed przyrządzeniem. Władze zawiesiły w obowiązkach lokalnego inspektora żywności; wszczęto również dochodzenie wobec dyrektora szkoły w sprawie przestępczego zaniedbania. Każdej z rodzin zmarłych dzieci przyznano 200 tysięcy rupii (ponad 3 tysiące dolarów) odszkodowania. W większości 29 indyjskich stanów w szkołach publicznych wydawane są darmowe posiłki dla uczniów z ubogich rodzin. Bihar jest jednym z najludniejszych i najbiedniejszych stanów w Indiach. Zatrucia pokarmowe w indyjskich szkołach nie należą do rzadkości z powodu złych warunków sanitarnych w kuchniach tamtejszych placówek i często nie najlepszej jakości serwowanego jedzenia.